Att spåra.

Ibland upptäcker man att två till synes likadana ord betyder helt skilda saker beroende vem man pratar med. Ta exempelvis ordet “spåra”. Första gången jag berättade för min äldste son att jag skulle ut och spåra, fick han ett hysteriskt skrattanfall där han för sitt inre såg sin mamma festa på Stureplan på liknande sätt som han och hans jämnåriga vänner gör. Alltså dricka sig aningen för berusad och göra bort sig på någon krog samt bli påmind om det dagen efter. Inte riktigt vad vi hundmänniskor syftar på med samma ord!

Sedan har vi det meningslösa fenomenet ’att traska’ som avlöste det meningslösa fenomenet ’att vaska’. Blir det svårt nu? Jag tar det från början: För ett antal år sedan dök det upp ett beteende bland bortskämda ynglingar med för mycket pengar, där de beställde in dyr champagne som de sedan skakade och sprutade över varandra. Detta blev naturligtvis väldigt kladdigt för krogarna att handskas med så det förbjöds givetvis. Då dök det nya begreppet ’att vaska’ upp. Man beställde in två flaskor champagne och hällde ut den andra i vasken. När detta blev ett känt begrepp var det inte lika kul längre, då kom nästa grej: Att traska. Att traska innebär att beställa in två flaskor champagne, dricka upp den ena och helt sonika lämna den andra kvar på bordet.

Man kanske kan jämföra det med när tuppen putsar sina fjädrar för att glänsa inför hönorna? I detta fall är det kanske ett sätt att visa ekonomiskt oberoende? Kanske kan det leda till en parning?

Nåväl, för mig och ett antal andra hundvänner har begreppet ’att traska’ denna vinter inneburit att vi varit ute och traskat med våra hundar. Bland annat har vi gått i Lidingö Centrum där vi, efter de otäcka överfallen på ensamma kvinnor, hjälpt oroliga människor att komma hem ordentligt från busshållplatsen. Låt oss hoppas att ingen mer behöver råka illa ut detta nya år och att polisens arbete leder till ett gripande.

Var rädda om er och era hundar där ute och hjälp varandra.

Gott nytt hundår!

Eder hundfantast

Anita

Lämna ett svar