Konsten att välja.

Just nu är vi omgärdade av affischer där vi uppmanas att göra ett aktivt val inom politiken. Vi uppmanas också att välja vilken energibolag som ska förse oss med el, vilket telefonbolag vi vill ha eller vem som ska förvalta våra pensionspengar. Många val blir det.

Ibland känner jag mig lite som åsnan ni vet, den mellan två hötappar. Expressen eller Aftonbladet? När min äldste son var sex år gjorde han ett aktivt val första gången han var med om en nattvard i kyrkan. När prästen kom med (det alkoholfria) vinet sa han: ”Tack, jag tar bara kexet!” Så ung och så beslutsam.

Jag har oftast svårt att välja bort, vill gärna ha litet av varje. Tänk om jag skulle välja bort det som var bättre mot något annat som var sämre?

Likadant är det för mig inom hundträningen. Det finns så många duktiga instruktörer att inspireras av och/eller gå kurser för. Jag själv har svårt att välja ut en utan lyssnar och tar lärdom av flera stycken. Sedan är det upp till mig att sålla bort det som inte passar mig och sy mitt eget lapptäcke.

För drygt ett år gjorde jag ett av de modigare valen i mitt liv.

Jag begärde tjänstledigt efter 25 år som fast anställd på Kungliga Operan för att vidareutbilda mig till certifierad problemhundscoach/ hundpsykolog, och snart är jag framme vid mitt mål.

Jag tror på mod. Det är modigt att välja och vi ska vara glada att vi har den möjligheten!

Det spelar ingen roll om det handlar om vilken regering som ska styra Sverige eller vilken kurs vi vill gå med vår hund nästa gång.; för varje val vi gör ändrar sig något, förhoppningsvis till det bättre.

PS, jag gjorde nyligen ytterligare ett val. Eftersom jag sällan hittar ”skogens gula guld” på egen hand, utbildade jag mig till kanterellsöks-instruktör tillsammans med min rottweiler Aquila. Nu hoppas jag på ordentlig skörd… DS

Eder hundfantast

Anita Weinius

Lämna ett svar