Ludde vill bara leka

Nu har jag luftat detta ämne vid olika tillfällen och i olika sammanhang. Jag pratar om det på mina valpkurser, på mina allmänlydnadskurser och även på Facebook. Det blir alltid lika många reaktioner och diskussioner. Alla verkar ha åsikter och många gånger går åsikterna isär.

Var, när och hur kan vi gå med lös, okopplad hund?

Vad säger lagen?

Ordningslagen (612/2003)

Enligt ordningslagen som trädde i kraft 1.10.2003 ska hundar i tätorter hållas kopplade. En hund får bara vara okopplad på en sluten gård, en träningsplats för hundar eller ett särskilt anvisat inhägnat rastområde. Också på de nämnda områdena ska hunden övervakas av sin ägare eller innehavare.

Hund som rör sig lös på mark där betesdjur finns har rätt att omhändertas av markägare eller polis.

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig.

Tänka att samma gäller även katter!

Kommunen har även rätt att bestämma om koppeltvång på vissa platser vilket ska markeras med en skylt där det står att kopplingstvång gäller.

Då handlar det ofta om lekplatser för barn, allmänna badplatser samt kyrkogårdar.

Vi har även några vackra naturreservat på Lidingö: Långängen-Elfvik samt Kappsta. Där gäller strikt koppeltvång enligt skyltar. Detta gäller ALLA hundar! Även de små.

Hur många gånger har jag inte fått möte med lösspringande hundar på dessa ställen? Mina två stora hundar i koppel vill absolut inte leka eller hälsa på andra hundar. När jag påpekar detta blir de flesta stötta och irriterade.

När jag ser en lös hund komma springande mot oss brukar jag börja med att ropa: Kalla in din hund! Till ägaren. Hundägaren brukar då ofta ropa tillbaka något i stil med: Ludde är så snäll, han vill bara leka! Det är INTE ok!

För egen del älskar jag att ha lös hund vid tillfällen och miljöer där det fungerar. Dessa miljöer är aldrig allmänna promenadvägar eller stadsmiljö. Skulle min lösa hund försvinna för att den fått upp ett rådjursspår eller bli överkörd av en bil där jag hade kunnat förhindra det med ett koppel eller en lina skulle jag ha svårt att förlåta mig själv.

Inom Svenska Brukshundklubben har vi tillstånd att träna och tävla med lös hund men då ska hunden förses med ett tjänstetecken som visar att hunden är i jobb.

Tycker Ni att jag låter tråkig? Det bjuder jag i så fall på! Är det synd om mina hundar? Absolut inte! De gör en massa roliga saker tillsammans med sin matte och husse. Ibland leker de också med andra hundar, hundar de känner.

Tjingeling,

Eder hundfantast

Anita Weinius

Lämna ett svar